Hipotermia: sfaturi pe timp de iarnă

Hipotermia este scăderea temperaturii corpului sub 35 grade, cu pierderea capacităţii de a o sintetiza. În anumite condiţii, ea poate duce chiar la deces. De aceea se impune luarea unor măsuri obligatorii de prevenţie.

Pregătirea

Nu plecaţi pe munte echipaţi necorespunzător, ori dacă nu sunteţi într-o condiţie bună de antrenament şi sănătate, şi nu uitaţi să verificaţi înainte previziunile meteo. Îmbrăcămintea va fi în funcţie de anotimp şi vreme. Cu o oră înainte de a începe traseul, mâncaţi şi hidrataţi-vă bine, pentru a avea putere la efortul drumului. Nu uitaţi bricheta, un lichid inflamabil, butelie, lopată.

În timpul drumeţiei

Încercaţi să păstraţi cât mai bine temperatura generată de corp. Nu lăsaţi corpul să transpire în timpul mersului - pentru asta putând renunţa la o parte din haine, dar nici să se răcească în timpul staţionării, moment în care mai puteţi pune o haină în plus. Nu purtaţi haine foarte strâmte, acestea limitând fluxul sanguin şi riscând astfel degerături la extremităţi - mâini, picioare. Hainele din bumbac păstrează umiditatea, ceea ce scade temperatura corpului. Este bine ca direct pe corp să se pună îmbrăcăminte din fibre care înlătură umiditatea (mătase, lână). Luaţi totdeauna haine în plus şi schimbaţi-le pe cele ude, deoarece pielea udă provoacă hipotermie. Păstraţi-le în rucsac învelite în pungi de plastic, la fel ca şi sacul de dormit, şi nu uitaţi niciodată pelerina, obligatorie pe orice fel de vreme.

În timpul pauzelor, nu staţi pe pietre reci sau ude, iar dacă aveţi pielea udă, încercaţi să nu vă opriţi până la un adăpost. Dacă acesta este departe iar condiţiile sunt rele - viscol, ploaie, etc, încercaţi să improvizaţi un adăpost şi să faceţi focul. Beţi lichide calde şi masaţi extremităţile ori faceţi sărituri pe loc, pentru a vă încălzi. Consumaţi alimente dulci, care dau energie, şi ocoliţi alcoolul. Improvizaţi tot ce vă este necesar şi nu aveţi de rezervă : din şosete se pot face mânuşi, fes, picioarele se pot băga în pungi de plastic dacă ghetele sunt ude, puneţi în sacul de dormit sticle cu apă încălzită la foc, etc.

Informaţi-vă înainte de a pleca la drum, pentru a evita riscurile. Drum bun şi să vă întoarceţi sănătoşi !

Hipotermia sfaturi pe timp de iarnă
COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere
T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace

Muntii Fagaras

This page loaded in 0.0018 seconds. Memory usage: 354 - 358 KB. Device: