Viscol pe munte

Chiar daca te surprinde pe munte un viscol neprevazut, caci de multe ori vremea se schimba dupa ce deja ai plecat la drum, trebuie sa fii mereu pregatit si sa respecti regulile de baza.

In primul rand, trebuie luata totdeauna o trusa absolut obligatorie, care sa cuprinda: sac de dormit si pungi de plastic, mancare de rezerva, inclusiv dulciuri, medicamente, vitamine si ceaiuri, butelie, bricheta si cateva artificii, un lichid inflamabil, lanterna, busola, baterii, statie de emisie-receptie, oglinda, ochelari de schi, telefon, imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare, harta, etc...

Pentru a putea inainta pe timp de viscol, se face un sir indian, in care distanta dintre participanti sa fie atat de mica, incat sa se poata ajuta la nevoie. Sirul va fi condus de cel mai puternic si cu o experienta mai mare.

Pentru zonele impanzite cu crevase, se recomanda legarea cu o coarda, tot in sir indian, la distanta de 4 metri unul de altul, si se merge cu coarda perfect intinsa si cu mare atentie la cel din fata, pentru a-l ajuta in caz de nevoie.

Pentru a putea mentine directia in caz de vizibilitate redusa, se verifica urmele la 2-3 minute, daca sunt in forma de linie dreapta, sau in cazul legarii cu coarda, ultimul din sir poate vedea daca sirul inainteaza drept sau nu. Trebuie mers pe pamant sau stanci, cu atentie sa nu se cada in crevasa.

Daca nu este posibila cazarea la o cabana, se poate construi un adapost chiar in apropierea traseului marcat, de exemplu o pestera in zapada, aceasta actionand ca o izolatie in caz de viscol, impotriva hipotermiei si degeraturilor. Exista si tuneluri naturale din zapada, insa trebuie verificate daca zapada de deasupra este bine inghetata, deoarece se pot prabusi. Adapostul trebuie sa fie vizibil si chiar semnalizat cu o panza colorata, agatata de copac, stanca, etc. Trebuie incercat sa se faca focul, pentru incalzire si uscarea hainelor, topirea zapezii intr-o punga in apropierea corpului dar nu pe piele, hranire si hidratare, dar totul trebuie impartit in portii, exercitii de miscare pentru maini si picioare, care ajuta la incalzire si mentin mintea limpede.

Se va cere ajutor fie prin telefon, la numarul 0725.826.668 sau 0-SALVAMONT, si se va pleca imediat dupa oprirea viscolului spre cea mai apropiata cabana, cu consultarea hartii.

In privinta pregatirii inainte de plecare, trebuie avut in vedere ca numerele salvate in telefon sa fie notate cu gradul de rudenie – mama, tata, si nu cu numele persoanelor, pentru ca salvamontistii sa stie mai usor pe cine sa anunte. De asemeni, este bine sa anuntati inainte familia si pe cei apropiati unde plecati, si sa stabiliti un termen in care sa-i contactati, iar daca depasiti acest termen, ei sa anunte salvamontul.

Viscol pe munte
COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere




T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace

Muntii Fagaras

This page loaded in 0.0028 seconds. Memory usage: 355 - 360 KB. Device: browser