Obiective turistice din Muntii Bucegi
Pestera Ialomitei (alt. 1660m)
Pestera Ialomitei este o mare excavatie in peretele sudic al Muntelui Batrina, ce cade in V. Ialomitei, la intrarea acesteia in cheile Pesterii. Adincimea totala a portiunii usor accesibile este de 475 m, fundul fiind situat cu 60 m mai sus de gura pesterii. Din gura pesterii, patrundem direct in prima sala spatioasa, numita grota `Mihnea Voda`, in pragul careia se afla micul schit `Pestera Ialomitei`. Din fundul acestei grote, drumul continua printr-o galerie strimta. Aceasta conduce intr-o sala in forma de cupola, `Bolta lui Decebal`, de unde pornesc citeva galerii laterale, care se infunda curind. Drumul continua in urcus printr-o galerie la capatul careia cursul de apa din pestera formeaza o cascada.
Urcam pe o scara si continuam apoi printr-o noua galerie, care conduce intr-o grota mai spatioasa, in punctul `La Raspintie`. Din acest punct, o ramificatie a drumului porneste la dreapta, in coboris printr-o galerie ingusta iesind imediat in punctul `La Lacuri`, unde se afla doua ochiuri de apa adinci despartite printr-un gang de piatra.
(Lacul cel mare seaca, de obicei, in timpul verii). Revenind la `Raspintie` urcam in continuare pe o scara de lemn, ajungind in cea mai mare incapere a pesterii, `Grota Ursilor`. La capatul acesteia trecem un prag de piatra si coborim intr-o sala mai mica, unde intilnim cursul de apa ce alimenteaza lacurile. De aci continuam printr-un culoar ingust (`Galeria Apelor`), pina in punctul `La Altar`, care reprezinta, practic, fundul pesterii.
Desi aceasta se continua, ultima ei portiune nu este accesibila decat numai turistilor incercati si dotati cu echipament special. Intre anii 1950-1956, cercetatori ai Institutului de speologie `Emil Racovita` din Cluj, impreuna cu alpinisti din asociatiile sindicale si echipele Casei Centrale a Armatei, au continuat explorarea Pesterii Ialomita, descoperind trei mari galerii dintre care doua cu bogate concretiuni calcaroase. S-a putut stabili, totodata, ca aceste excavatii se continua de-a lungul unor diaclaze barate de concretiuni masive, care impiedica inaintarea.
Taxa intrare: adulți: 10 lei / persoana; copii, elevi, studenți: 5 lei / persoana; pensionari: 5 lei / persoana.
Program de vara (01.05-30.09): 9.00 – 18.00 ultimul bilet emis (inchiderea la ora - 19:00)
Program de iarna (01.10-30.04): 9.00 – 16.00 ultimul bilet emis (inchiderea la ora - 17:00)
Drumul Sinaia-Pestera (36 km):
Sinaia (Primarie) - Calea Moroieni - DN 71 (asfalt 8,5 km).
Contact : 0729 073 122; 0753 022 125
Babele si Sfinxul
Sunt monumente ale naturii situate pe platoul Bucegilor.
Despre aparitia lor s-au format legende si teorii.Unii cercetatori apreciaza ca agenti modelatori au fost apa si vantul cu sprijinul inghetului si dezghetului.
Se are in vedere si alternanta rocilor, gresii si calcare de pe platou. Insa nu poate fi negata interventia umana la finisarea formelor mai mult sau mai putin regulate. Pana acum, nici o dovada stiintifica nu a putut explica pe de-a intregul acest fenomen si astfel, legendele in jurul acestor stanci se dezvolta in continuare, unind realitatea cu supranaturalul.
Babele se gasesc langa Cabana Babele de pe platoul Bucegi, iar Sfinxul se gaseste la 10 minute distanta de cabana.
Castelul Peles (Sinaia)
A fost construit intre anii 1875-1883 fiind folosit de regele Carol I ca resedinta de vara; dupa moartea acestuia (1914) devine muzeu. Constructie monumentala, in exterior, castelul este realizat in stilul Renasterii germane; in interior cele circa 160 de incaperi au stiluri variate (Renastere germana, italiana, engleza, baroc german, rococo francez, hispano-maur).
Cele mai importante sali de vizitat: Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri si statuiete. Plafonul mobil din sticla, actionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriza pentru vizitatorii regelui, care puteau sa admire seninul cerului in noptile de vara. A fost finalizat complet abia in 1911, sub indrumarea lui Karel Liman. Biblioteca regala ii atrage in special pe cei pasionati de carti rare, avand coperti din piele si gravate cu litere de aur. Chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu universul cartilor, exista un punct de atractie: usa secreta, o cale de acces in spatele unui raft cu carti, prin care regele se putea refugia in diverse incaperi ale Castelului. Salile de arme, amenajate in perioada anilor 1903 - 1906, adapostesc peste 4000 de piese europene si orientale din secolele XIV - XVII. Cele mai pretioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI - XVII si o armura completa pentru cal si cavaler, unicat in Romania. Sala de muzica a devenit salon de serate muzicale la dorinta reginei Elisabeta. Mobilierul de aici a fost primit in dar de la maharajahul de Kapurtala. Sala Florentina, denumita si Marele Salon, impresioneaza prin plafonul sculptat in lemn de tei, aurit, cele doua mari candelabre, si decoratiunile in stilul neorenasterii italiene. Sala Maura este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy, avand elemente hispano-maure, cu o fantana din marmura de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo. Sala de teatru are 60 de locuri si loja regala, fiind decorata in stilul Ludovic al XIV-lea. La etajul I se afla Sala de Concerte, amenajata in 1906,in care se gasesc un clavecin executat la Anversin 1621, un pian cu coada verticala Bluthner si o orga Rieger cu doua claviaturi. Apartamentul Imperial a fost amenajat tot in 1906 cu ocazia vizitei imparatului Austro-Ungariei, Franz Josef I, invitat la jubileul de 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Alte sali sunt: Sala de Consilii, care seamana cu una dintre salile Primariei din Lucerna, Elvetia; Cabinetul de lucru unde se afla un birou impunator si un pupitru pentru audiente; Sufrageria, unde sunt expuse piese de argint de o mare valoare, este situata la etajul 1 si are un mobilier rustic breton din secolul al XVIII-lea; Salonul Turcesc care adaposteste o colectie de vase turcesti si persane in alama si Dormitorul regal care este luminat de un candelabru din cristal de Boemia.
Castelul Peles se gaseste in orasul Sinaia, pe str. Pelesului.
Telefon: 0244 310 918
Taxe intrare: adulti - 20lei; elevi, studenti - 5lei; pensionari - 5lei.
Crucea Eroilor Neamului
Este situata in saua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului catre Valea Seaca, la altitudinea de 2291 m, fiind unica in Europa atit prin altitudinea amplasarii, cit si prin dimensiuni: crucea propriu-zisa are o inaltime de 28 m si doua brate de cite 7 m fiecare.
Monumentul era cea mai inalta constructie din lume la vremea respectiva, de acest fel, situata la o astfel de altitudine. Latimea stilpului vertical este de 2 m, lungimea bratelor orizontale pina in axul stilpului fiind de 7 m si latura unui ochi patrat de zabrea este de 2 m.
Crucea este executata din profile de otel, fiind montata pe un soclu din beton armat placat cu piatra, inalt de 7,5 m, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial generatorul de energie electrica ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.
Crucea Eroilor Neamului a fost construita intre anii 1926-1928, pentru a cinsti memoria eroilor ceferisti cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial, in luptele impotriva armatelor Puterilor Centrale. Crucea a fost inaltata la initiativa Reginei Maria si a Regelui Ferdinand I al Rominiei, cu scopul de a fi vazuta de la o distanta cit mai mare.
Unele legende povestesc ca acest monument s-a realizat in urma unui vis pe care l-a avut Regina Maria. Muntii Bucegi reprezentati prin virful Caraiman au fost stropiti de singe rominesc in Primul Razboi Mondial. Pentru constructia monumentului s-a ales virful secundar al Caraimanului (2291 m), deoarece, daca s-ar fi construit monumentul pe virful principal (2325 m), Crucea nu ar mai fi fost vizibila decit din apropiere, de pe platou.
Monumentul a fost confectionat din traverse metalice imbinate prin nituire intr-o retea. Constructia propriu-zisa a fost realizata efectiv de catre Societatea Cultul Eroilor, fiind mobilizati si un numar mare de tineri. Sculele, lemnul, piesele metalice componente si restul materialelor necesare au fost transportate cu trenul pina la statia CFR Busteni. De aici, o parte dintre traversele metalice si celelalte materiale de constructie a fost transportata de care cu boi pe ruta Busteni i Sinaia i Vf. Paduchiosul i Vf. Dichiu i Platoul Bucegi i Vf. Caraiman, iar restul materialelor, cu funicularul Fabricii de Hirtie Busteni. Funicularul a transportat piesele pe Valea Jepilor pina in Cantonul Schiel i pe Platoul Bucegi, de unde au fost duse pe carari inguste cu caii si magarii pina in virful Caraiman.
Soclul crucii a fost realizat in anul 1930 din beton armat imbracat in piatra de calcar fasonata si ingrijit rostuita, fiind construit la doi ani dupa sfintirea Crucii pentru o mai buna incastrare a ei, initial aceasta fiind introdusa direct in stinca. Grinzile Crucii sunt confectionate din zabrele, golurile dintre bare putindu-se umple iarna cu zapada inghetata.
La inceput iluminatul monumentului s-a facut cu ajutorul unui generator de energie electrica (localizat in soclul din beton armat) si al 120 becuri de cite 500 W. in anul 1939, Crucea a fost racordata la sistemul energetic national. S-a renuntat astfel la generator ca sursa de iluminare si s-a apelat la sursa cu care era dotata statia complexa de la Costila (2487 m), legatura facindu-se printr-un cablu subteran. Pina la instalarea regimului comunist in 1948, Crucea era aprinsa in noaptea de Sfinta Marie Mare (15 august), dar si de inaltarea Domnului, cind este si Ziua Eroilor (5 iunie).
Crucea Eroilor se gaseste pe Platoul Bucegi, la 2 ore distanta de Cabana Babele.
Cascada Urlatoarea
Este un deosebit punct de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra Poienii Tapului, unde paraul se arunca si cade de la o inaltime de circa 15 m.
In afara principalei caderi de apa mai exista si altele mai mici, dar destul de spectaculoase, desfasurate pe cateva zeci de metri mai sus pe cele doua paraie, Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica. Numele ei este legat nu numai de zgomotul apelor de la cascada, ci si de vuietul apelor intermitente care pornesc navalnice dupa ploile repezi.
Cascada Urlatoarea se afla in orasul Busteni si se urca din spate de la telecabina Busteni, timp de 30 min.
Castelul Cantacuzino din Busteni
- luni-duminica: 10-19
- intrarea se face din ora in ora: 10.15; 11.15; 12.15; 13.15; 14.15; 15.15; 16.15; 17.15; 18.15
- adult: 20 lei
- pensionar: 15 lei
- student: 15 lei
- copil (10-18 ani): 10 lei
- copil (6-11 ani): 5 lei
- copil sub 6 ani: gratis
- 10 lei/auto in intervalul 9-19
- foto amatori: 10 lei
- video amatori: 30 lei
- foto profesionist (max 1h): 500 lei exterior; 500 lei interior; 800 lei interior si exterior
- video profesionist (max 1h): 700 lei exterior; 700 lei interior; 1200 lei interior si exterior
Telefon contact: 0722.960.606
Adresa: Busteni, Strada Zamorei, Nr 1
Coordonate GPS: 45.414449, 25.542526
Muzeul Rezervatiei Bucegi - Sinaia
Program de vizitare: marti-duminica (9.00:17.00)
Tarife muzeu:
- adulti - 3 lei
- copii (3-14 ani) - 2 lei
- grupuri de min. 10 persoane - 2 lei
- lectii si alte activitati didactice - 4 lei
- taxa foto - 5 lei
- taxa filmare personala - 10 lei
- taxa filmare profesionala - 100 lei
- persoane cu dizabilitati, copii institutionalizati - intrare gratuita