Trasee in Muntii Bucegi
Traseu Busteni - Valea Jepilor - Cabana Caraiman
De la gara Buşteni (883 m), urmând Bd. Libertăţii (şoseaua naţională) spre stânga, până în dreptul Str. Industriei (10 min de la gară). De aici continuăm la dreapta pe această stradă, având în faţă peisajul abruptului, dominat de Vârful Claia Mare şi pieptul puternic al Caraimanului. După 20—25 min ajungem lângă firul Văii Jepilor (dreapta, în punctul de ramificaţie a drumurilor.
La stânga se desparte poteca spre cantonul Jepi prin V. Urlătorilor.
Traseul nostru continuă înainte, în lungul drumului carosabil, care conduce după 10—15 min la fostele cariere de piatră. De aici prindem poteca spre stânga, în urcuş pieptiş, apoi de-a coasta pe malul drept al Văii Jepilor (stânga cum urcăm). După un parcurs scurt apar pe malul opus al văii căderile de apă ale Vâlcelului Înspumat.
Străbătând în continuare o porţiune în care poteca, prevăzută cu cablu de asigurare, este săpată în stâncă, începem curând urcuşul pe versantul nordic al Jepilor Mici. După o orade la Buşteni urcuşul pieptiş încetează şi, îndreptându-ne de-a coasta, atingem firul V. Jepilor. Poteca traversează firul trecând pe faţa Caraimanului, urcă în serpentine, după care iese pe o faţă puternic înclinată, acoperită cu pajişti bogate. Spre stânga şi înapoi, pe partea opusă a văii, se profilează "Creasta cu Zimbri", în creştetul căreia se află o importantă staţiune de zimbri sau pin cembra.
Continuând urcuşul, drumul traversează din nou firul văii trecând pe versantul Jepilor Mici iar după ce se strecoară pe sub stânci şi urcă direct printr-un horn stâncos, revine pe faţa Caraimanului.
Pe coasta acoperita cu pajişti poteca descrie câteva serpentine, apoi urcând pieptiş pe sub pereţii din dreapta, pe o porţiune surpată de eroziuni, conduce la baza unei scări de piatră cu cabluri de asigurare.
Înainte, în firul văii, se ridică o treaptă stîncoasă înaltă peste care apele Văii Jepilor formează Cascada Caraimanului (sau Vînturişul Caraimanului), impresionantă mai ales primăvara şi la începutul verii, când valea are debit mare de apă. În stânga, peste vale, versantul Jepior Mici este acoperit cu o vegetaţie bogată întreruptă de ţancuri, pereţi şi vâlcele stâncoase. În contrast cu acest versant sălbatic şi întunecat, în dreapta şi deasupra noastră se deschid feţele luminoase ale Caraimanului cu abrupturi înlănţuite de brâne bogat înierbate.
Nu departe, poteca traversează firul Vâlcelului Brânei Portiţei, după care continuă urcuşul şi iese la baza treptei stâncoase a Cascadei Caraimanului, în punctul în care, spre dreapta, porneşte largul pridvor înierbat al Brânei Portiţei. În continuare, poteca V. Jepilor conduce curând în firul Vâlcelului Zăpezilor (care păstrează multă zăpadă, de unde urmează o faţă stâncoasă, urcă pieptiş printr-un horn şi răzbate deasupra zonei de stâncării; de aici iese din nou pe o coastă puternic înclinată, reintră curând în Vâlcelul Zăpezilor, iar după un urcuş scurt ajunge la Cabana Caraiman (2025 m).