Trasee in Muntii Bucegi

Traseu Bran - Poarta - Ciubotea - Cabana Omu

Timp: 6 - 7 ore

Traseul porneşte din şoseaua naţională Braşov-Câmpulung, de la ramificaţia şoselei comunale spre satul Poarta-Bran. Urmăm această şosea spre SE, prin sat şi după cca. ½ oră ajungem în punctul „Podul Oprişului", unde lăsăm la stânga drumul spre Vf. Omu prin Clincea.

Traseul nostru continuă spre dreapta, în lungul Văii Poarta, pe drumul carosabil, printre case şi fâneţe. Peisajul e dominat de culmile versantului transilvănean al Bucegilor.

Drumul iese curând din sat urmând firul Văii Poarta, trece prin rarişti, iar după 45-50 min de la Podul Oprişului ajunge în dreptul unui stâlp indicator, unde se desparte poteca spre Vf. Omu prin V. Gaura (marcaj cruce roşie). Traseul nostru urmează drumul carosabil la stânga, în lungul apei, şi după 20-25 min de la ramificaţie traversează V. Urlătoarea Clincii. De aici, după 120 paşi, părăsim valea, prinzând spre stânga poteca ce urcă pieptiş pe o coamă largă, şi ieşim în Poiana Ciubotei de Jos. Din marginea de sus a poienii urmăm poteca ce urcă de-a coasta, pe faţa dinspre V. Urlătoarea Mică. Trecând printr-o zonă de stâncării, poteca urcă pronunţat şi după 45-50 min din Poiana Ciubotei de Jos ajunge în Poiana Ciubotei de Sus, de unde V. Urlătoarea Mică ia numele de V. Ciubotei sau Căţunul Ciubotei. Dincolo de vale, în dreapta, se ridică sălbatic peretele şi Colţii Ciubotei. Trecem pe sub o zonă de stâncării cu jnepeni, iar după cca. ½ oră din poiană ieşim într-o mică şa, în marginea de jos a căldării mijlocii a văii. În fund, deasupra obârşiilor văii, se înalţă culmea ferestruită de ţancuri stâncoase a Colţilor Ţigăneşti, străjuită de silueta Turnului Ţigăneştilor.

Urmând fundul căldării, urcăm de-a coasta pe malul drept al văii (stânga cum urcăm). Poteca traversează apoi firui văii, urcă pipetiş coasta care formează treapta dintre căldarea mijlocie şi superioară şi iese pe pragul acesteia din urmă, în Căţunul Ciubotei înainte, în pereţii ce închid căldarea, se observă un imens bloc de calcare prins în masa conglomeratelor.

Continuăm în urcuş uşor pe platforma căldării, ţinând aproape de marginea din dreapta, şi după 15 min de la intrarea în căldare ne apropiem mult de peretele din fund, de unde traseul se orientează brusc către dreapta şi înapoi, spre vest (atenţie la marcaj), ieşind din căldare pe o muchie, în dreptul unui stâlp de marcaj.

Drumul trece mai departe, în urcuş direct de-a lungul muchiei, având mereu în dreapta „Faţa Frumoasă", coastă largă podită cu întinse covoare de smirdar, iar după cca. 1 oră de la ieşirea din căldare ajunge în Culmea Scara, pe platforma largă a Podului Spintecăturilor. Spre est, nu departe, se înalţă Vf. Scara (2421 m).

Din Culmea Scara continuăm în urcuş foarte uşor de-a coasta şi întâlnim venind din stânga drumul de la Bran, prin Clincea (stâlp indicator). Urcuşul încetează în marginea platoului Vârfului Scara.

Urmând Culmea Scara, drumul coboară pe sub creastă, trece curând pe deasupra Hornului Mare al Ţigăneştilor, prin care se zăreşte fundul Văii Ţigăneşti, şi în coborâş uşor pe flancul sudic al crestei ajunge în Curmătura Hornurilor, la obârşia Hornului Mare al Mălăeştilor (accesibil), unde întâlneşte venind din dreapta poteca (marcată cu cruce roşie) de la Bran prin V. Gaura. Drumul urcă de aici uşor, lasă în stânga Hornul Mic (inaccesibil), iar mai departe, şi în aceeaşi direcţie, poteca spre Mălăeşti (marcaj bandă albastră), după care ajunge curând la Cabana Omu (2507 m).

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere




T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace

Muntii Fagaras

This page loaded in 0.0043 seconds. Memory usage: 356 - 368 KB. Device: browser