Cartea misterelor

Cum a apărut legenda "Miracolul Piramidei Soarelui"

Cum a aparut legenda Miracolul Piramidei Soarelui

Am scris aceste texte timp de șapte ani, în perioada 2010 – 2017, și le-am publicat sub formă de articole, pe 3 site-uri personale:

În tot acest timp, fragmente din textele mele au fost preluate de presă, uneori făcând trimitere la autor și site-ul de unde le-au preluat, alteori socotindu-le, însă, ca fiind legende populare vechi, cu autori anonimi...

Cazul cel mai cunoscut de preluare încălcând copyrightul este desigur Miracolul piramidei soarelui din Bucegi, text preluat nu doar de ziare și televiziuni – care au filmat și transmis sutele de oameni veniți cu steaguri în jurul Sfinxului, dar și de diverse asociații și afaceri locale, care au găsit aici un prilej de profit personal (Există o singură zi sfântă din an, când soarele îşi coboară razele blânde, în trepte, peste Sfinxul ce străjuieşte mândru Bucegii, într-o piramidă magică...).

Cum am scris acest text?

Am scris acest articol după o povestire a mamei mele, autoarea Leliana STANCU (Doamna cu pălăria violet), povestire pe care mi-a făcut-o cadou de ziua mea, 28 noiembrie, știind că iubesc mult Munții Bucegi.

Nu m-am gândit nicio clipă că textul scris de mine va naște un eveniment național televizat an de an, că va avea o amploare atât de mare în țară și în afară, sau că ziua mea va deveni și va rămâne, în urma acestui text, Ziua Sfinxului din Bucegi.

Au fost cazuri când unii profitori mi-au luat textul și l-au pus în vânzare pe Scribd și alte site-uri. Aviz amatorilor: am dovedit de fiecare dată, cu probe, că sunt autoarea textului care a apărut pentru prima dată pe site-ul muntii-bucegi.ro, iar profitorilor le-au fost retrase drepturile!

Mai nou, bucăți din textele mele au fost preluate inclusiv în cărți școlare, ca legende populare.

Vă invit să citiți aceste scrieri și să vă bucurați de ele, fără a încerca să obțineți, printr-o încălcare de copyright, profituri pe care eu, ca autor, nu le-am căutat și nu le-am obținut niciodată.

Nu uitați să iubiți natura, Munții Bucegi, misterele lor și toate legendele noastre frumoase, chiar dacă unele nu sunt atât de vechi cum se spune, ci le-am scris eu, în zilele noastre,

Autoarea (2019)În cazul preluării acestui articol, postaţi maxim 30% din articol şi mentionaţi autorul şi sursa cu link , pentru citirea integrală.

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere
T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace

Muntii Fagaras

This page loaded in 0.0017 seconds. Memory usage: 354 - 358 KB. Device: