Trasee in Muntii Bucegi

Traseu Poiana Costilei - Poiana Vaii Cerbului - Valea Cerbului - Cabana Omu

banda galbenaTimp: 3¾ - 4 ore

De la răscrucea de drumuri „Poiana Văii Cerbului" urmăm poteca spre vest în lungul Poienii Văii Cerbului (în apropiere, către stânga, Vâlcelul Ascuns), traversăm firul sec al Văii Mălinului, iar după ce lăsăm în stânga Valea Verde, deasupra căreia se înalţă piramida zveltă a Santinelei Văii Verzi, continuăm în urcuş uşor, printre rarişti şi blocuri stâncoase, şi atingem curând firul Văii Cerbului.

Poteca traversează acest fir şi urmează flancul Muntelui Morarul, urcând paralel şi pe deasupra firului văii. După cca. 10 min de mers apare în stânga Valea Seacă a Coştilei. Sus, la obârşia văii, se conturează Colţul Mălinului, brăzdat prin mijloc de Hornul Central. Trecem apoi prin faţa peretelui frontal al Colţului Ţapului şi după cca. 10 min traversăm din nou firul Văii Cerbului, trecând pe Muntele Coştila, în Poiana Văii Ţapului, unde ia sfârşit Valea Ţapului; în aceeaşi poiană coboară dinspre SV Valea Urzicii, care debuşează într-o zonă de bolovănişuri. Înainte, spre vest, se profilează Creasta Priponului, cu peretele estic, şi pe ultimul plan coastele înierbate ale Muntelui Colţii Obârşiei.

Deasupra pragului format de Poiana Văii Ţapului urmează o treaptă a văii, pe care o urcăm printre blocuri de stâncă acoperite de vegetaţie subalpină. După cca. 15 min, din V. Ţapului, trecem prin punctul „La Numărătoarea Oilor", unde poteca, descriind o scurtă serpentină, se strecoară printre doi pereţi de stâncă apropiaţi. Aici urcuşul încetează în marginea unui prag larg, într-o poiană invadată de urzici.

Înainte se deschide perspectiva căldării superioare a Văii Cerbului, cu Vârful Văii Cerbului, iar în dreapta faţa sudică a Morarului, întretăiată de brâne bogate înierbate şi de stâncării.

Puţin mai departe lăsăm în stânga potecii „Piatra Pârlită", vechi loc de adăpost sub un bloc de stâncă, afumat de focuri ciobăneşti.

În faţă zărim gura Văii Priponului şi Creasta Priponului, iar în stânga, despicătura Văii Caprelor, care formează deasupra poienii un horn vertical, cu un imens bloc în surplombă. La capătul de sus al poienii se ridică pintenul „Priponul Văii Cerbului", care formează o însemnată ruptură de pantă a văii.

Poteca se apropie mult de gura stâncoasă a Văii Priponuiui, continuă pe coasta Priponuiui Văii Cerbului, urcând repede, prin câteva serpentine, pe lespezi de piatră şi pătrunde între pereţii unui horn. Ieşind deasupra hornului, panta scade simţitor, şi după 15-20 min de la „Piatra Pârlită" ajungem în marginea unui prag, de unde porneşte spre stânga o brână lată, însoţită de o potecă ce conduce în V. Priponuiui. De aici continuăm pe sub coastă, trecem curând pe faţa Morarului, de unde se desprinde către dreapta Brâna Mare a Morarului. Lăsând în urmă ultimii arbori răzleţi, intrăm în zona alpină. După 20-30 min de la traversarea văii trecem din nou pe Coştila. Urmează un piept plin de bolovănişuri, de-a lungul căruia poteca brăzdată de „scurtături” urcă în serpentine, conducându-ne pe un alt prag, după care traversăm firul văii, trecem pe Morarul şi ajungem curând în marginea căldării superioare a Văii Cerbului.

Distingem din acest punct, spre stânga, Muntele Colţii Obârşiei, remarcabil printr-o zonă de pereţi stâncoşi (Ceardacul Obârşiei); în faţă, deasupra căldării, blocul proeminent al Vf. Văii Cerbului şi blocul de calcare albe al Vf. Găvanele (2479 m), iar în dreapta spinarea prelungă a Morarului.

Din marginea căldării poteca urmează spre dreapta coastele de sub Vf. Bucura, acoperite cu pâlcuri dese de smirdar şi traversează de câteva ori Şiştoaca Bucurei. Urcuşul continuă pe faţa Morarului, după care poteca se îndreaptă către vest, urcând de-a coasta în Culmea Bucurei, unde întâlneşte poteca ce vine din stânga, dinspre Peştera şi Babele, iar de aici ajunge în câteva minute la Vf. Omu (2507 m).

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere




T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace

Muntii Fagaras

This page loaded in 0.0052 seconds. Memory usage: 352 - 365 KB. Device: