Trasee in Muntii Bucegi

Traseu Cabana Pestera Ialomitei - Cabana Varful cu Dor

banda rosieTimp: 2½ - 3½ ore

De la Cabana Pestera (1610 m) drumul coboara catre vest, pe langa "Poiana Crucii", apoi se indreapta catre sud, de-a coasta lasa in dreapta asezarile schitului Cocora si drumul spre Padina-Bolboci, iar dupa 10-15 min iese din padure si, in coboras usor prin pajistile unui prag larg, traverseaza V. Laptici.

Drumul intalneste curand, venind din dreapta, poteca (marcata cu cruce rosie) de la cabana Padina, trece pe deasupra poienilor si padinilor largi din lungul Ialomitei, iar dupa ce urca de-a lungul unei viroage podite cu lespezi de gresie, iese pe un prag aproape orizontal al coamei ce desparte V. Laptici (stanga) de V. Scandurarilor (dreapta). In lungul plaiului "Piciorul Laptici", poteca traverseaza o serie de viroage si iese in marginea platoului, in Curmatura Laptici; din curmatura coboara usor catre centrul platoului spre SV si atinge firul V. Izvorul Dorului, unde lasa in dreapta varianta de iarna.

Varianta de iarna urmeaza traseul indicat de stalpii de marcaj, spre sud, in lungul Valcelului Varfului cu Dor, intalneste drumul ce vine de la Bolboci si urmeaza catre stanga, in urcus direct, pana in Curmatura Varfului cu Dor, unde reintalneste drumul de vara.

Traseul de vara traverseaza firul vaii, indreptandu-se catre primul stalp al funicularului, printr-un intrand adanc, traverseaza V. Calugarului si urca usor prin pajistile monotone ce acopera coastele Furnicii. Drumul lasa in dreapta, jos, V. Izvorul Dorului apoi, mai departe, afluentul acesteia, Valcelul Varfului cu Dor, trece peste o viroaga mai adanca si conduce in Curmatura Varfului cu Dor, situata in marginea rasariteana a platoului.

Din curmatura, continuand spre est, se deschide curand o perspectiva larga asupra Sinaiei si V. Prahovei, dincolo de care se inalta spinarile monotone ale Garbovei; dupa 5 min de coboras, drumul ajunge la Cabana Varful cu Dor (1885 m).

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere
T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace
This page loaded in 0.0021 seconds. Memory usage: 356 - 360 KB. Device: