Trasee in Muntii Bucegi

Traseu Cabana Omu - Varful Bucsoi - Pichetul Rosu

banda rosieTimp: 2½ - 3 ore

De la Cabana Omu (2507 m) poteca se îndreaptă către N-NV şi apoi către nord, pe platforma vârfului, lăsând în stânga drumul spre Scara - Bran şi Mălăeşti. De la extremitatea nordică a platformei coborâm repede spre NE, pe o coamă care conduce în Curmătura Morarului, şa situată la obârşia Văii Morarului, iar după ce trecem un prag aproape orizontal, coborâm în Curmătura Bucşoiului. Urcând de aici în lungul crestei nordice, lăsăm în dreapta Creasta Bucşoiului Mic, trecem în continuare pe deasupra obârşiilor abrupte ale Văii Bucşoiului (dreapta) şi ne îndreptăm în urcuş pieptiş spre Vf. Bucşoi (2492 m).

Din vârf, drumul continuă în lungul crestei, coboară pe alocuri în pantă pronunţată, peste feţe acoperite cu seninări (atenţie la marcaj, în special pe ceaţă!), şi după 15-20 min ajunge într-o şa stâncoasă, de unde se desprinde către stânga poteca ce însoţeşte Brâna Caprelor spre V. Mălăeşti.

Ramificaţie spre Mălăeşti, pe Brâna Caprelor. Marcaj triunghi albastru. Urmăm poteca spre stânga, în coborâş de-a coasta, pe o brâna stâncoasă care şerpuieşte pe versantul nordic al Bucşoiului, pe sub pereţi ţancuri stâncoase. Traversând câteva vâlcele şi hornuri brâna ne conduce, după cca. 20 min, pe versantul vestic, deasupra unor feţe înierbate. Coborâm apoi în pantă pronunţată până în fundul Văii Mălăeşti, unde întâlnim poteca Vf. Omul-Mălăeşti.

La mică distanţă de ramificaţia Brâului Caprelor, traseul nostru evită o ruptură de pantă, trecând pe flancul nordic, după care revine pe linia de creastă şi ajunge după 15 min în punctul „La Cununa Bucşoiului". De aici drumul părăseşte creasta, coborând repede către dreapta, în lungul unei şiştoace, traversează o brână largă (Brâna lui Stănilă), de unde, în pantă pronunţată peste trepte de stâncă şi printre covoare de smirdar, ajunge în punctul „La Prepeleac"; aici întâlneşte poteca ce vine din stânga, dinspre Mălăeşti.

De la Prepeleac, drumul coboară repede către dreapta, traversează Vâlcelul îndrăcit, iar după 15-20 min, Valea Rea, şi ajunge pe creasta denumită „La Bătaia Cocoşilor de Munte”. În continuare poteca străbate o poiană aşternută la poalele Crestei Văii Rele, după care iese curând în Poiana Bucşoiului. Din marginea poienii, în coborâş de-a coasta, ajunge în cca. 15 min în poiana de sub Şaua Căpăţânii Porcului, la răscrucea de drumuri „Pichetul Roşu" (1445 m).

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere
T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace
This page loaded in 0.0014 seconds. Memory usage: 354 - 358 KB. Device: