Trasee in Muntii Bucegi

Traseu Cabana Omu - Valea Gaura - Poarta - Bran

cruce rosieTimp: 5 - 6 ore

De la Cabana Omu (2507 m) poteca se îndreaptă către N-NV, iar de pe platforma vârfului (unde drumul spre Bucşoi - marcaj bandă roşie - continuă înainte) ne orientăm 1/2 la stânga, în coborâş uşor, pe sub creastă şi pe deasupra circului superior al Văii Gaura (stânga). După cca. 10 min ajungem la un prag al culmii, unde lăsăm la dreapta drumul spre Cabana Mălăeşti, continuăm înainte pe creastă, trecem pe deasupra Hornului Mic (inaccesibil) şi ajungem în dreptul Hornului Mare al Mălăeştilor, la o răscruce de drumuri. Una din poteci coboară spre dreapta, prin fundul hornului, în căldarea superioară a V. Mălăeşti; înainte, pe creastă, urmează poteca spre Bran prin Ciubotea sau Clincea, iar traseul nostru se desprinde la stânga, pe coasta sudică a Culmii Scara. După un coborâş repede prin pajişti ne îndreptăm spre SV (atenţie la marcaj) şi ajungem în fundul căldării „Căţunul de Sus" (căldarea a 2-a a văii), pe o terasă plană şi aproape circulară.

Traversăm această terasă şi urmăm firul văii, după care trecem pe malul său stâng şi ajungem pe un prag secundar; de aici, de-a lungul unei brâne înclinate şi apoi în coborâş direct pe o şiştoacă stâncoasă, reintrăm în fir deasupra „Frunţii Căţunaşului". Din acest punct revenim pe malul drept şi prindem o brână pe care o părăsim curând, strecurându-ne către dreapta printr-o strungă îngustă ce ne conduce într-o şiştoacă puternic înclinată. Coborând-o direct, trecem o săritoare, iar printre stâncării ajungem la baza zonei stâncoase abrupte; în continuare, prin pajişti foarte înclinate şi, apoi de-a lungul unei muchii, lăsăm în stânga haotica îngrămădire de blocuri de la baza Frunţii Căţunaşului şi coborâm în fundul uşor înclinat al căldării „Căţunul Mic". Continuând pe dreapta firului, poteca ne conduce curând în marginea inferioară a căldării, deasupra ultimei trepte înalte a văii.

De aici urmăm la stânga de-a coasta şi curând traversăm Izvorul Gaurei. Apa, care izvorăşte nu departe, din marginea „Căţunului Mic", străbate o cheie foarte îngustă în care formează o cascadă şi apoi, sub potecă, pătrunde într-un horn adânc şi îngust unde formează mai jos Cascada „Moara Dracului".

Drumul continuă aproape orizontal, strecurându-se pe sub pereţii Guţanului (pe stânga văii) prin grohotişuri de calcare şi printre rarişti. În dreapta, pe malul opus, se observă marile grohotişuri mobile de sub Gălbinările Gaurei. Hăţaşul coboară apoi repede şi, lâsând în dreapta cascada „Moara Dracului", conduce în căldarea inferioară a văii. Urmăm firul sec si acoperit cu bolovănişuri, iar nu departe, în aval, îl părăsim, continuând drumul pe coasta din dreapta, în urcuş uşor, şi ajungem într-o mică şa stâncoasă. Coborând în partea opusă, traversăm un vâlcel şi după cca. 3-10 min din şa părăsim drumul care se continuă de-a coasta (spre comuna Şimon) şi ne abatem brusc la dreapta, în urcuş direct (atenţie la marcaj), iar după 10 min de la bifurcaţie ieşim în şaua din punctul denumit „Poiana dintre Văi" (1023 m).

Din poiană, în coborâş către stânga, pe coastele Munţilor Pintece şi Noaghia, dinspre V. Poarta, ajungem, după un parcurs lung, însă uşor, în poiana unde întâlnim venind din dreapta drumul de la Vf. Omu prin Ciubotea.

De aici, pe drumul de căruţă şi în continuare pe şoseaua ce străbate Satul Poarta, ieşim în centrul localitătii Bran.

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere




T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace

Muntii Fagaras

This page loaded in 0.005 seconds. Memory usage: 352 - 356 KB. Device: