Trasee in Muntii Bucegi

Traseu Cabana Omu - Coltii Tapului - Saua Strunga

banda rosieTimp: 3 - 3½ ore

De la Cabana Omu (2507 m) urmăm spre sud poteca marcată (bandă albastră şi bandă galbenă) spre Peştera (Babele), în coborâş pe sub Culmea Bucura şi pe deasupra căldării superioare a Văii Cerbului care se deschide în stânga noastră. După cca. 10 min ajungem sub blocul de calcare albe ce formează Vf. Găvanele (2479 m), unde, în dreptul unui stâlp de marcaj, părăsim drumul ce coboară spre Peşteră (Babele) şi prindem ½ la dreapta o potecuţă care se îndreaptă la inceput aproape orizontal, apoi în coborâş repede, spre vest, pe sub Creasta Doamnelor. Trecând pe deasupra imensului bloc de calcare „Mecetul Turcesc", poteca descrie o serpentină largă, lasă în stânga căldarea superioară a Văii Obârşia Ialomiţei şi începe să urce pe sub creastă, printre pâlcuri de smirdar, iar după cca. ½ oră de la Vf. Omu iese în Culmea Doamnele, imediat la sud de Vf. Doamnele (2401 m). Coninuând pe spinarea acestui munte în urcuş uşor, apoi în coborâş, trecem pe deasupra peretelui abrupt al Doamnelor, după care, coborând prin pajişti acoperite cu pâlcuri de smirdar, ajungem în şaua largă de la obârşia Văii Doamnele.

Din acest punct, trecând pe Muntele Bătrâna, drumul continuă printre pâlcuri de jnepeni, în urcuş uşor, apoi orizontal, iar după un ocol larg spre stânga iese în Culmea Bătrâna, imediat la est de Vf. Bătrâna.

Drumul coboară apoi în lungul coamei, iar în continuare, pe faţa dinspre V. Bătrânei, urmînd de-a coasta şi aproape orizontal pe la baza unei zone de stâncării de calcare, conduce după cca. 15 min din culme la obârşia Văii Bătrâna, unde creasta este străjuită de ţancurile ce formează Colţii Ţapului.

De aici, descriind o curbă largă spre stânga, se îndreaptă către sud aproape orizontal pe faţa estică a Strungilor Mari (versantul vestic abrupt al acestui munte poartă numele de Grohotişul). Mai departe, drumul şerpuieşte pe sub creastă, urcând şi coborând prin pajişti din care răsar la tot pasul stâncării de calcare albe, traversează o vâlcea largă, apoi continuă urcuşul pe deasupra jnepenişului şi peste grohotişuri, iar după cca. ½ oră de la Colţii Ţapului conducem Creasta Strungilor Mari, pe Colţii Leşniţei. La stânga, jos, se văd pajiştile bogat înierbate de deasupra canionului Văii Horoaba. Din dreptul colţilor drumul continuă pe sub creastă, coboară prin câteva serpentine scurte, după care se îndreaptă de-a coasta spre Şaua Strunga.

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere
T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace
This page loaded in 0.0008 seconds. Memory usage: 354 - 359 KB. Device: