Trasee in Muntii Bucegi

Traseu Cabana Omu - Clincea - Poarta - Bran

banda rosieTimp: 4½ - 5 ore

De la Cabana Omu (2507 m) poteca se îndreaptă spre N-NV, iar de pe platforma vârfului (unde drumul spre Bucşoi - marcaj bandă roşie - continuă înainte) ne orientăm 1/2 la stânga, coborând pe sub culme şi pe deasupra V. Gaura, de-a lungul Curmăturii Hornurilor. După cca. 10 min ieşim pe un prag al culmii, unde lăsăm în dreapta poteca spre Mălăeşti (marcaj bandă albastră), trecem pe deasupra Hornului Mic al Mălăeştilor (inaccesibil) şi ajungem foarte curând în dreptul Hornului Mare, la o răscruce de drumuri. Una din poteci coboară spre dreapta, prin fundul hornului în căldarea superioară a Văii Mălăeşti; la stânga se desprinde poteca spre V. Gaura-Bran (marcaj cruce roşie), iar drumul continuă, în urcuş, pe sub stâncării de calcare dezagregate şi iese în marginea Platoului Scara (stâlp de marcaj), unde urcuşul ia sfirşit.

De la stâlpul de marcaj poteca se îndreaptă către V-NV, coborând uşor pe Platoul Scara şi ajunge curând în dreptul unui al doilea stâlp indicator, de unde se desprinde spre stânga drumul care coboară prin Ciubotea la Bran (marcaj triunghi galben). Din acest punct urmăm la dreapta, spre nord, clinul vestic al coamei Muntelui Ţigăneşti. Din dreptul unui nou stâlp de marcaj poteca se abate brusc la dreapta, coborând repede în hornul „La Scară", după care revine în creastă. De aici trece curând pe sub un turn din calcare, lasă în urmă ţancurile de forme ciudate ale Colţilor Ţigăneştilor şi răzbate pe creastă, coborând uşor prin pajiştea scundă presărată cu bolovănişuri.

După 30-35 min de la ramificaţia de drumuri de sub Vf. Scara, poteca ajunge la un stâlp de marcaj, de unde, continuând către nord, întâlneşte, venind din dreapta (în Şaua Ţigăneşti), poteca ce urcă de la Mălăeşti prin V. Ţigăneşti. După un parcurs uşor ne abatem la stânga în coborâş direct şi prindem curând poteca slab definită la început, care urmează de-a coasta flancul ce priveşte spre V. Urlătoarea Clincii (în stânga). Printre pajişti de smirdar şi apoi pe sub stâncării, trecem peste o serie de şiştoace, continuăm apoi aproape orizontal pe clinul sudic al Clincii, ocolind un ţanc stâncos şi ieşim repede pe coama acestui munte (după cca. 20 min din Culmea Ţigăneşti). Poteca se lasă curând spre stânga, pe sub creasta cu stâncării, se strecoară apoi printr-o strungă stâncoasă, de unde apare jos, în stânga, Turnul Clincii. După un coborâş scurt, ieşim din nou în creasta străjuită de ţancuri şi turnuleţe de stâncă (punctul „La Stânci"). Curând părăsind drumul de creastă (Atenţie! Înainte, pe o stâncă, două semne de marcaj false) şi prindem spre stânga, în jos, o altă potecă la început slab definită, care conduce la baza unui ţanc stâncos.

În continuare şi după ce trecem printr-un mic defileu de stânci, coborâm, urmând alternativ flancurile muntelui, şi ieşim în Poiana Clincii, iar după un coborâş repede, în Poiana Zănoaga. Continuând pe poteca ce coboară, ajungem curând în Poiana Pănicerului. De la capătul poienii urmăm clinul din dreapta coamei care ne conduce în poiana din Muchia Pănicerului. Urmăm această muchie, iar din punctul în care drumul se frânge brusc către stânga coborâm repede, traversăm un pârâu (Valea Seacă) şi continuăm pe malul opus, aproape orizontal, după care, urcând uşor de-a coasta, ieşim pe Muchia Buricii. Drumul devine apoi carosabil, coboară printre livezi şi fâneţe şi iese în şoseaua comunală, la răscrucea de la „Podul Oprişului", iar de aici, în lungul Văii Poarta şi după cca. ½ oră, ia sfârşit în centrul comunei Bran.

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere




T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace

Muntii Fagaras

This page loaded in 0.0037 seconds. Memory usage: 352 - 357 KB. Device: browser