Trasee in Muntii Bucegi

Traseu Cabana Omu - Cabana Babele

banda galbenaTimp: 1½ - 2 ore

De la Cabana Omu (2507 m) urmăm poteca spre sud, în coborâş de-a coasta pe sub Vf. Bucura (în timpul iernii, de la cabană urmăm traseul indicat de stâlpii de marcaj pe versantul vestic al Vf. Bucura, pe deasupra V. Gaura până la prima şa de lângă Vf. Găvanele, de unde revenim pe faţa V. Cerbului în traseul de vara) şi pe deasupra căldării superioare a V. Cerbului (stânga), apoi pe sub blocul de calcare albe ce formează Vf. Găvanele (2479 m), de unde un coborâş repede ne conduce în cca. 15 min de la cabană într-o şa situată lângă Vf. Văii Cerbului, pe coama ce desparte căldarea superioară a V. Cerbului (spre est) de cea a V. Obârşia Ialomiţei (spre vest).

Continuând coborâşul pe flancul vestic al coamei, lăsăm în dreapta poteca spre Peştera (marcată cu bandă albastră) şi ne îndreptăm, pe sub stâncăriile Vf. Văii Cerbului şi pe deasupra căldării superioare a V. Obîrşia Ialomiţei, spre Curmătura V. Cer¬bului. Din acest punct urmăm creasta şi ajungem pe un prag, de unde se desparte spre dreapta varianta de iarnă a drumului. Traseul de vară continuă către stânga, de-a coasta, pe o brână ce trece pe sub „Ceardacul Obârşiei", ai cărui pereţi stâncoşi încing pe toată desfăşurarea sa versantul nordic al Colţilor Obârşiei. Timp de 15-20 min cât durează parcurgerea acestei brâne, în stânga noasră se deschide afund căldarea superioară a V. Cerbului, dincolo de care se înalţă Creasta Morarului.

Aici întâlnim varianta de iarnă care coboară din dreapta. După un coborâş de cca. 5 min spre sud ajungem în Curmătura Sugărilor.

Ramificaţie: spre Vf. Caraiman-Crucea Eroilor-Cabana Caraiman (1½ oră). De la extremitatea sudică a acestei şei către stînga se desparte o potecă îngustă care conduce într-o mică şa, situată în obârşia V. Albe, de unde urcă uşor pe Spinarea Caraimanului, până în Vf. Caraiman (2384 m) şi coboară repede către est, în Şaua Caraimanului, la Crucea Eroilor (2291 m). De aici, poteca ce însoţeşte Brîna Mare a Caraimanului, spre SV, coboară pe sub pereţii Spinării Caraimanului, la Cabana Caraiman (2025 m).

Din Curmătura Sugărilor poteca urcă foarte uşor, traversează o serie de viroage afluente ale V. Sugărilor şi după cca. 20 min iese pe coama Babelor, lasă în dreapta blocul de calcare ce formează Vf. Baba Mare (2292 m) şi ajunge foarte curând la Cabana Babele (2200 m).

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere
T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace
This page loaded in 0.0008 seconds. Memory usage: 354 - 358 KB. Device: