Trasee in Muntii Bucegi

Traseu Cabana Malaesti - Cabana Omu

dunga albastraTimp: 2½ ore

De la Cabana Mălăeşti (1720 m) poteca se îndreaptă către sud, prin fundul căldării inferioare a văii, se abate curând la dreapta şi urcă pieptiş treapta care formează extremitatea de sus a căldării. După 25-30 min ajungem în marginea căldării mijlocii, marcată evident de valul transversal ce formează „zăvorul" căldării. În stânga se desfăşoară abruptul sălbatic al Bucşoiului, întretăiat la mare înălţime de Brâna Caprelor, spre sud, distingem Turnul Mălăeştilor, cu imensul său perete frontal, iar în fund, peretele de la obârşia văii, brăzdat de Hornurile Mălăeştilor.

Drumul continuă pe fundul uşor înclinat al căldării şi lasă curând la stânga ramificaţia spre Brâna Caprelor-Bucşoi.

Ramificaţie spre Vf. Bucşoi-Vf. Omu, prin Brâna Caprelor. De la stâlpul indicator urmăm poteca spre stânga (marcaj triunghi albastru). Din marginea căldării, aceasta urcă pieptiş pe versantul vestic al Bucşoiului, prinzând apoi, către stânga, Brâna Caprelor. Brâna, în cea mai mare parte stâncoasă, încinge abruptul Bucşoiului, strecurându-se pe sub pereţi şi ţancuri şi, după cca. 1 oră din V. Mălăeşti, iese în Creasta Bucşoiului Mare, unde întâlneşte poteca Pichetul Roşu-Vf. Omu.

De la ramificaţie el se strecoară pe sub peretele Turnului Mălăeştilor, urcă încă o treaptă a văii şi conduce pe un al doilea prag. Urcuşul continuă la început prin bolovăniş, apoi mai pronunţat, pe o treaptă secundară, deasupra căreia se întinde circul glaciar superior al văii, cu fundul înclinat şi acoperit de blocuri stâncoase şi mari bolovănişuri. Intrând în acest circ, poteca urcă de-a coasta pe flancul Padinii Crucii şi după 1¼-1½ oră de la cabană ajunge sub Hornul Mare al Mălăeştilor.

Variantă prin Hornul Mare al Mălăeştilor. Urcăm prin hornul din dreapta, înclinat şi cu fundul acoperit de bolovănişuri, şi după cca. ½ oră ieşim în Curmătura Hornurilor, de unde, urmând spre stânga linia de creastă, ajungem după cca. ½ oră la Vârful Omu.

De la baza Hornului Mare poteca se strecoară de-a coasta în urcuş uşor prin bolovăniş, trece pe sub alte trei hornuri şi conduce către stânga, pe o brână, afară din căldare. După un urcuş pronunţat de-a lungul acestei cingători, ajungem pe un mic prag, de unde urmăm coasta înierbată de pe flancul nordic al culmii („Plaiul Arvaţilor"). În continuare, după un urcuş lung în serpentină, pe coasta acoperită cu pajişti scunde, poteca ajunge în creastă.

Urmăm poteca spre stânga, în urcuş uşor, şi după cca. 15 min ajungem la Cabana Omu (2507 m).

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere




T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace

Muntii Fagaras

This page loaded in 0.0077 seconds. Memory usage: 352 - 356 KB. Device: browser