Trasee in Muntii Bucegi

Traseu Busteni - Canton Jepi

triunghi albastruTimp: 3½ - 4 ore

De la gara Buşteni (883 m) urmăm Bd. Libertăţii (şoseaua naţională), spre stânga, până în dreptul str. Industriei (10 min de la gară). De aici continuăm la dreapta pe această stradă, având în faţă decorul abruptului prahovean al Bucegilor, dominat de Vf. Claia Mare şi pieptul puternic al Caraimanului. După 20-25 min din Bd. Libertăţii ajungem pe malul drept al V. Jepilor, de unde se ramifică la stânga poteca marcată cu punct roşu, spre Cascada Urlătoarea. Drumul nostru se continuă pe şosea, iar la prima serpentină o părăseşte, urmând spre stânga marcajul triunghi albastru, pe un parcurs care trece peste o conductă şi pe lângă un mic canton, urcă apoi pieptiş prin pădure şi după 10-15 min de la ramificaţie ajunge în punctul „La Grătar". Aici traversează canalul cu apă ce vine dispre V. Urlătorilor (în lungul acestui canal, pe podeţ, drumul spre Cascada Urlătoarea), trece pe sub funicular şi urmează pe deasupra canalului; în continuare, poteca traversează - după 200 paşi de la cantonul „La Grătar" firul Văii Seci a Jepilor (sau Valea Seacă dintre care conduce în Brâul Mare al Jepilor, platformă largă de pornire pe traseele cu caracter tehnic din Peretele cu Florile şi la Vf. Clăii Mari), iar în urcuş prin pădure iese în punctul „La Vinclu" (după cca. 15 min din V. Seacă a Jepilor), pe care îl ocoleşte pe deasupra, printr-o serpentină scurtă.

Ramificaţie spre Cascada Urlătoarea - Poiana Ţapului (acest drum se parcurge frecvent în sens invers, durata din localitatea Poiana Ţapului la Cascada Urlătoarea, fiind de cca. 25-30 min, iar de aici în Drumul Urlătorilor - spre cantonul Jepi sau Buşteni - de 15-20 min). Din punctul „La Vinclu" se ramifică o potecă marcată cu semnul punct albastru, care coboară spre Cascada Urlătoarea (5 min), iar de aci, pe un parcurs uşor, prin pădure, la Poiana Ţapului (cca. 30-40 min de la Vinclu).

După cca. 10 min din punctul "La Vinclu", poteca trece peste V. Comorilor (punct de pătrundere la baza Peretelui Sudic al Clăii), urcă flancul sudic al coamei ce desparte această vale de V. Urlătoarea Mică şi în cca. 30 min (de la Vinclu) traversează firul Văii Urlătoarea Mică, iar după o serie de serpentine, Vâlcelul Urlătoarea Mică.

De aici, pe coama teşită dintre acest vâlcel şi V. Urlătoarea Mică, descrie cîteva serpentine şi ajunge în Vâlcelul Crestei Urlătorilor; după ce trece peste acest fir, urcă prin alte câteva serpentine în punctul „La Mese", situat pe un pinten al Crestei Urlătorilor.

Ramificaţie spre Peretele Urlăiorii Mari. Din punctul „La Mese", un mic hăţaş se desprinde spre stânga, traversează de-a coasta coama frontală a Crestei Urlătorilor, trecând pe versantul sudic al acestei creste, la baza Peretelui Urlătorii Mari, în cca. 15 min (pentru traseele alpine din acest perete).

În continuare, poteca săpată la început în stâncă traversează din nou Vâlcelul Crestei Urlătorilor şi apoi, de trei ori consecutiv, Vâlcelul Urlătoarea Mică.

Ramificaţie spre Brâul Mare al Jepilor. Ramificaţie spre Brâul Mare al Jepilor. La capătul celei de a 6-a serpentine, după traversarea a 3-a a Vâlcelului Urlătoarea Mică, se desprinde la dreapta hăţaşul spre Brâul Mare al Jepilor.

În sfârşit, după a 4-a traversare a Vâlcelului Urlătoarea Mică drumul ajunge în urcuş pe pragul întins şi plan al Crestei Urlătorilor, dincolo de care se înalţă, covârşit de o vegetaţie luxuriantă, Muntele Jepii Mari.

Adaug că în acest punct se ajunge după efectuarea escaladelor tehnice din Peretele Urlătorii Mari.

În continuare, poteca intră pe porţiunea numită „La Scări”, urcând pieptiş peste o serie de trepte, care în partea finală sunt săpate în stâncă (porţiune prevăzută cu cabluri de asigurare), iar după câteva serpentine traversează firul Văii Urlătoarea Mare şi se îndreaptă în urcuş spre Cantonul Jepi.

COMENTARII

optional (nu va fi afisat pe website)
max 1000 caractere
T. O. Y. O. Together Open Youth Opportunities Education, Fraternity, Peace
This page loaded in 0.0027 seconds. Memory usage: 356 - 360 KB. Device: